-
Tassar -
 

- Trimning Inledning Verktyg - Tassar Öron Hals Svans

Has (effilersax)
På bilden visas en otrimmad baktass och has. Kamma pälsen på hasen rakt ut för att se längd och linje. Klipp uppifrån och nedåt. Ca 1 cm längd kan vara kvar, som kammas nedåt. På det sättet blir benet lite kraftigare, än om man klipper alldeles intill benet.
Under tass (vanlig sax)
Klipp under tassen mellan trampdynor så att det blir helt slätt. På framtassarna kan man klippa bort flera centimeter päls, upp på benet, på insidan av fanan/behänget. För att vara säker på att inte klippa bort något behäng, så brukar jag hålla i behönget/fanan, när jag klipper. På detta sätt blir tassen/nedre delen av benet ännu mera lättskött och hunden drar in ännu mindre grus m.m.
Mellan klorna (effilersax)
Klipp upp från undersidan och översidan på tassen mellan klorna, så att tassens storlek inte är större än trampdynorna. Dvs klorna skall sticka fram och själva hårlinjen skall gå jämns med själva tassen. På så sätt får man en kort knubbig tass som ser hög och fast ut. Se bilden på färdig tass.
Klorna (klotång)
Klipp klorna och lämna en några millimeter till pulpan (den rosa delen man kan se på de vita klorna). Bäst är att klippa med varannan var 3:e vecka och bara ta några millimeter varje gång.
Glöm inte "tummen" dvs den femte klon som sitter på insidan av benet lite längre upp. Det är lätt att glömma den och då kan skador uppstå. Alla hundar har inte denna klo kvar utan den har tagits bort tidigare.
Ovansida (effilersax)
Klipp bort de "tofsar" som bildas på översidan av tassen, mellan varje trampdyna. Tassen skall, när du är klar, vara helt slät.
Nu är det klippt!
Här ser du en färdig tass (under- och översida) och has.
Lägg märke till att klorna sticker fram en bit utanför pälsen på tassen.

Back