 |
Has (effilersax)
På bilden visas en otrimmad baktass och has. Kamma pälsen på hasen rakt ut
för att se längd och linje. Klipp uppifrån och nedåt. Ca 1 cm längd kan vara
kvar, som kammas nedåt. På det sättet blir benet lite kraftigare, än om man
klipper alldeles intill benet. |
 |
Under tass
(vanlig sax)
Klipp under tassen mellan trampdynor så att det blir helt slätt. På
framtassarna kan man klippa bort flera centimeter päls, upp på benet, på
insidan av fanan/behänget. För att vara säker på att inte klippa bort något
behäng, så brukar jag hålla i behönget/fanan, när jag klipper. På detta sätt
blir tassen/nedre delen av benet ännu mera lättskött och hunden drar in ännu
mindre grus m.m. |
 |
Mellan klorna (effilersax)
Klipp upp från undersidan och översidan på tassen mellan klorna, så att
tassens storlek inte är större än trampdynorna. Dvs klorna skall sticka fram
och själva hårlinjen skall gå jämns med själva tassen. På så sätt får man en
kort knubbig tass som ser hög och fast ut. Se bilden på färdig tass. |
 |
 |
Klorna (klotång)
Klipp klorna och lämna en några millimeter till pulpan (den rosa delen man
kan se på de vita klorna). Bäst är att klippa med varannan var 3:e vecka och
bara ta några millimeter varje gång.
Glöm inte "tummen" dvs den femte klon som sitter på insidan av benet lite
längre upp. Det är lätt att glömma den och då kan skador uppstå. Alla hundar
har inte denna klo kvar utan den har tagits bort tidigare. |
 |
Ovansida (effilersax)
Klipp bort de "tofsar" som bildas på översidan av tassen, mellan varje
trampdyna. Tassen skall, när du är klar, vara helt slät. |
 |
Nu är det klippt!
Här ser du en färdig tass (under- och översida) och has.
Lägg märke till att klorna sticker fram en bit utanför pälsen på tassen. |
 |