Trimning med
maskin (maskin och effilersax)
Jag klipper halsen med maskin och börjar då under hakan, en bit ner och
slutar strax intill bröstbenet. Försök att dra nedåt i hela "svep" ända ner.
Annars är det lätt att det blir lite hackigt. Det går dock ganska lätt att
rätta till. När man "rakat" hela halsen måste man jämna till kanten mellan
övrig päls och det "rakade" partiet så att det inte blir en tjock ful kant.
Använd effilersaxen och tunna ut kanten upp och ner några gånger till det
ser ut att vara en fin övergång mellan de båda pälslängderna. Tänk på att
inte "raka" hundens hals med maskin alldeles inpå en utställning. Det bör
göras någon vecka eller två innan så att det hinner växa ut lite grann. En
alldeles nyrakad herre kan vara nog så attraktiv, men inte en nyrakad
hundhals.
Trimning
med sax (effilersax)
Det går också bra att klippa halsen med sax men det tar mycket längre tid
och blir inte riktigt lika jämnt. Vänd saxen nedåt (se bilden) och klipp
gång på gång uppifrån och nedåt och går över från ena sidan av halsen till
den andra. Starta ungefär i linje med örats fäste och gå över halsen till
andra örasts fäste. (på denna bild är halva sidan redan klippt med maskin).
Nu är det
klippt!
Bilden visar en färdigrakad hals och jag markerar hur långt jag brukar
raka/klippa. Ner till man känner bröstbenet. Där blir ett naturligt stopp.