Utsida av öra
(fingrar och kam)
Använd tunna gummiöverdrag till tumme och pekfinger. De finns på
Apoteksbolagets huvudlager och måste beställas på ett Apotek).
Ett otrimmat öra är yvigt och består till största delen av långt "dött"
ulligt hår som är ljust och matt. Det som skall finnas kvar när örat är
plockat är korta glansiga sk stickelhår.
Jag viker örat på längden (uppifrån och nedåt) och drar där ut all päls utåt
så att jag kan se vilka strån som är längst. Sedan börjar jag rycka/plocka
de längst stråna ner efter hela den vikta kanten. Jag viker sedan nästa bit
av örat och gör likadant till jag gått över hela örat från bakkant till
framkant. Sedan börjar jag ev om igen till allt hår på örat är i den längd
jag önskar. För att se hur örat ser ut kammar jag hela örat då och då och
tittar var det fortfarande finns ljusa gul/grå strån. Dessa skall bort!
Fortsätt tills hela örat har kort, glansig päls på hela örat.
Ett öra som aldrig är plockat kan få partier med mycket tunn eller ingen
päls alls om man inte ser upp, i sin iver att göra ett bra jobb. Det är dock
inte så farligt eftersom det snabbt växer ut ny fräsh päls. Det bra att
börja plocka öronen direkt på den lilla valpen så att man håller efter örat
och det aldrig hinner bli mängder av ull. Valpen vänjer sig och eftersom den
inte har så mycket päls i början så behöver man heller inte hålla på så
länge. OBS: man bör aldrig sätta effilersax, vanlig sax eller maskin PÅ
öronlappen (om man vill ha ett glansigt vackert öra) då växer det bara ut
mer och mer upp och örat blir gul/grått och tjockt, vilket är tämligen
oattraktivt. Detta görs dock ofta utomlands. Jag brukar dock klippa på
öronen på mina gamla hundar då de inte längre skall ställas ut. |