Vilka är Merry One's
I vår familj är vi 4 stycken, två människor och två underbara gamla welshdamer, Tango och Sally.
Min man och jag har bott ihop sedan 1979...och så levde de lyckliga i alla...

Fram till den 8 augusti 2003 fanns också Toy i familjen men hon är nu en liten ängel (vilket man inte direkt kunde kalla henne när hon for fram här på jorden). Toy som i stamtavlan hette Merry One's Female Attraction föddes 1990, Tango, SU(u)CH Merry One's Grace and Glory är född 1992 och vår, för tillfället "yngsta" är alltså Sally, SU(u)CH Merry One's Into the Light som föddes 1994.

Dessa tre flickor var halvsystrar med samma mamma, Singo, Merry One's Christmas Candy, som blev nästan 15 år gammal.
Singo kom ur den välkända s.k. "Christmaskullen".

Vi bor i ett av Örebros allra äldsta villaområden. Här finns många gamla sekelskifteshus, det är nära till centrum av Örebro och samtidigt mycket nära till sjön och naturen. Ett toppenområde att bo med hundar.

Vi har inga s.k. kennelhus eller hundgårdar utan våra hundar bor med oss i huset som en mycket viktig del av vår lilla familj. De har sin egen skinnsoffa i vardagsrummet och sover med oss i sovrummet och även i sängen om de vill. Lite trångt förstås, men vad gör det.
De följer med oss överallt, till och med till kontoret. De är mycket bortskämda.

 
       Uppfödning
Ni kanske undrar varför vi har så få hundar (nu dessutom bara pensionärer) när vi är uppfödare? Jo vi har alltid "skyndat långsamt" och haft ungefär en kull per år sedan 1985. Därför har vi kunnat ägna lite mer tid åt att stötta våra valpköpare närhelst de behövt det genom åren.


Hälsa, temperament och arbetsvillighet är de bitar vi tar mest hänsyn till när vi planerar en ny kull. Typ, skönhet och "konstruktion" är naturligtvis också viktigt eftersom man inte kan låta rasen tappa typ och få utseendet som t ex en springer spaniel. De är väldigt olika och skall så förbli.
Våra hundar som går i avel är alltid ögonlysta och höftledsröntgade.

 
       Kommittéarbete
Jag (Yvonne) har arbetat med hundfrågor under 14 års tid på olika sätt. Som styrelsemedlem i Örebro läns kennelklubb, hade jag många olika sysslor.
Dels arbetade jag med PR-, press- och informationsfrågor, och som kassör. Jag avslutade med 3år som ansvarig för domarinbjudan m.m. i utställningsgruppen.

Ungefär vid samma tid som jag började i kennelklubbens styrelse (tror det var 1984) blev jag också ordförande i Welsh springer spanielklubben. Den sysslan hade jag några år för att sedan fortsätta som avelsansvarig tillsammans med Catarina Hultgren, kennel Trigger.
Jag är faktiskt stolt över min ide med att starta upp de s.k. kontaktgrupperna runt om i landet. Minns än idag hur jag och Carina Arvidsson, kennel Freckles, åkte upp till Stockholm där ett 20 tal welshägare träffades i Hagaparken.

Efter några år med dubbla uppdrag beslöt jag att bara arbeta i kennelklubben. I 4 år var jag också aktiv i en lokal liten spanieljaktklubb. Det var minimalt med administration och massor med rolig träning och jakt med våra hundar.
 
        Utställning
Vi har haft en hel del framgång trots ett förhållandevis litet antal kullar genom åren, särskilt när det gäller höga placeringar på t ex Club Show (rasens årliga stora utställning med engelska rasspecialister). Vi har många gånger varit med i topplaceringarna för att 1996 gå helt i topp med Tango, som blev Best in Show och Bästa svenskfödda welsh. Det var andra gången vi fick den utmärkelsen, första gången var med Merry One's Christmas Clown.
Nu är det Tangos dotter "Lisa" SU(u)CH Merry One's Mandy Montgomery som har tagit sin mors plats med ett antal Best in Show vinster.
Lisa ägs av våra kära vänner Christine och Bo Wilhelmsson i Linghem.

Vi var första svenska welshkenneln som exporterade en welsh till en uppfödare i USA. Susan Riese, kennel Statesman, ville ha en valp efter vår Singo som hon sett i böcker och tyckte mycket om. Efter att Susan besökt oss och vi brevväxlat under lång tid skickade vi en liten hanvalp "Alex" AM CH Merry One's I´m a Statesman ur Singos sista kull. Han blev snabbt champion och har nu många avkommor med samma titel.
 
De mest framgångsrika Merry One's hundarna hittills:
(de nya championatreglerna (3 cert) gällde inte då de 3 första hundarna hade sin utställningskarriär)
Merry One's Christmas Clown - Ricki
Merry One's Christmas Cracker - Skorpan
Merry One´s Christmas Candy - Singo
NUCH SU(u)CH Merry One's Fischermans Friend - Traj
SU(u)CH Merry One's Grace and Glory - Tango
SU(u)CH Merry One's Into the Light - Sally
AMCH Merry One's I´m a Statesman - Alex
SU(u)CH Merry One's Jazz my Lady - Kajsa
SU(u)CH Merry One's Piece of Cake - Jocke
SVCH LP Merry One's Little Redhead - Selma
SVCH Merry One's Naughty Boy - Vigg
SU(u)CH Merry One's Millennium Champagne - Jaffa
SVCH LP Merry One's Why Me - Iza

Hundar som också arbetar med framgång:
Merry One's No Name - Triss
Merry One's Perfect Partner - Zipper
Merry One's Peak Performance - Linus

Vi vill passa på och tacka ägarna för att ni tränar och tävlar med era hundar!
Hör av er med nya resultat så de kan bli införda på den nya hemsidan.
 
Hur vi började med welsh
Vår första welsh kallade vi "Sluggo" (LP Seven Up) han föddes 1982.
Han var en riktig gentleman i alla avseenden.
Vi träffade först hans far NUCH Triggers Oliver, som nästan pussade omkull oss när vi kom innanför dörren. Han var helt underbart charmig och väldigt vacker. När han blev pappa till sin andra kull ville vi verkligen ha en egen "Oliver".
 
        Sluggo
Sluggo var snäll och vänlig och väldigt arbetsvillig. Han lärde mig massor om lydnad, spår/eftersök, fågeljakt/jaktprov och sedan vid fyllda nio ville han pröva på agility.
Han gjorde allt jag ville och mer därtill. Hans lugna och säkra sätt gjorde honom utmärkt att tävla med , trots att jag oftast var otroligt nervös. Han bara sa - lugn matte, det här fixar jag... och det gjorde han.
Han var en av Sveriges mest allround meriterade welshar under sin tid. Jag skulle önska att alla fick en sådan stabil och vänlig welsh, man kan inte önska sig en trevligare kompis. Han bodde hos oss från valp till han blev nästan 14 år. Han var otroligt frisk och sund ända till sista dagen av sitt liv
 
         Lisa
När Sluggo var 2 år fick vi ta över hans kullsyster Lisa (Loranga). Hon skulle omplaceras och så fort vi fick höra det åkte vi och hämtade henne. Istället för att skaffa en "bror" till Sluggo som vi hade planerat, fick vi en liten Lisa.
Hon var en mycket söt liten welshfröken, med ett otroligt vackert huvud och med små korta vinlövsformade öron, som är så typiskt för en welsh. Hon hade också massor med fräknar i ansikte och på benen och det älskar vi.
Vi hade inte tänkt att använda henne i avel, men vår vän Carina Arvidsson som hade Triggers Oliver (nu kennel Freckles) tyckte att Lisa var så söt och rastypisk att hon övertalade oss att ha vår första kull. Det har vi aldrig ångrat.
Lisa hade 3 kullar och den vi uppskattade mest är den s.k. Christmaskullen som föddes på julafton 1986. Hanhund var Triggers Ceasar och vi tycker att valparna fick det bästa av båda föräldrarna, precis som man önskar.
 
        SingoVi var överlyckliga när vi pga. familjeskäl kunde få tillbaka "Singo" Merry One's Christmas Candy vid nästan 4 års ålder. Hon blev vår framtid. Hon var härlig med massor av kvaliteter. Hon fick 3 kullar och vi behöll en dotter ur varje kull. Läs mer om Singos äventyr under "Tango" nedan.
"Singo Pingo" kommer också få en egen sida.
 
        Toy

1990 föddes Toy, Merry One's Female Attraction. Hennes far var en gentleman från England, Haregate Wild Sage.
Toy var en riktig karaktär till och med som valp, hon "körde alltid sitt eget race". Hon var den roligaste hund vi någonsin haft och jag är tveksam om någon kommer upp i hennes klass när det gäller bus och knäppa idéer. Vi hade glädjen att ha Toy i vår familj från födseln och till hon var nästan 13 år, hösten 2003. Vi saknar henne, hennes bus, alla skratt från hennes tokiga "kommentarer", men vi ses igen...
Läs mer om Toysa Moysa Skeppstedt på hennes egen sida och ni kommer att förstå vad vi menar.
 
        Tango

På våren 1992 föddes vår Tango SU(u)CH Merry One's Grace and Glory.
Hon var resultatet av Sveriges första inseminering på vår ras. Fadern var Internationell Champion Delkens Turul importerad från England till Finland av Marjo Jaakkola. Det var meningen att han skulle blivit far till vår Lisas sista kull men plötsligt stängde man gränserna till Finland pga. rabies så
det var bara att glömma, just då.
Men 1992 tänkte vi att vi prövar honom på Singo istället. Det var ganska omständligt med massor av papper, tillstånd, stämplar och avgifter men så kom äntligen (delar av) lilla Tango i en termos med Finnair. Det var otroligt spännande.
Singo fick 5 valpar och vi behöll Tango.
Det visade sig vara ett lyckokast för hon har varit väldigt framgångsrik på utställning och ändå är hon ganska sparsamt visad.
Hennes största vinst blev BIS och Bästa svenskfödda spaniel på Club Show 1996. Hon vinner fortfarande ofta när hon visas, nu som veteran (skall fylla 12 nästa gång) Hon har också vunnit många gånger i s.k. avelklass med 4 av sina avkommor.
Hon har varit en mycket "stark" tik som verkligen präglat sina avkommor.
Tango har alltid varit en väldigt behaglig, lugn och trygg hund att ha i familjen nästan på gränsen till för snäll för hon märks knappt. Det finns dock ett undantag och det är varje morgon när hon nästan slickar sönder ansiktet med sina goa pussar.
Hon tycker dock att det börjar bli jobbigare för varje dag att hålla rent mattes ansikte samtidigt som hon försöker göra en (troligtvis nödvändig) ansiktslyftning. Men detta hindrar henne inte hon gör ett nytt försök... varje morgon.
Vill du veta mer om Tango så gå till hennes egen sida.
 
         Sally
1994 var det Sallys SU(u)CH Merry One's Into the Lights tur att bli en av familjen.
Hennes far var NUCH Vindhäxans Hemingway en mycket härlig hanhund, dessutom son till Triggers Oliver, Sluggos pappa.
Sally skulle inte stanna hos oss för vi skulle inte ha ytterligare en hund, men Sally var av en annan uppfattning. Och smart som hon alltid har varit så fixade hon det på sitt eget sätt.
Varje gång jag tittade ner i valplådan på mina 5 valpar så satt hon bara där och tittade på mig med sina otroligt vackra ögon och bedjande blick och hon sa bara -behåll mig... behåll mig... snälla, snälla matte, jag kommer att göra dig stolt!
Naturligtvis kunde jag inte sälja henne, jag var helt betagen i denna lilla fröken. Och visst "talade" hon sanning, hon gjorde oss mycket stolta. Hon var av liknande "virke" som sin mormors bror Sluggo, fartig, intelligent och mycket arbetsvillig. Hennes största tillgång var kanske ändå en otroligt följsamhet. Hon blev den andra hunden i familjen att gå till pris på jaktprov och det i mycket ung ålder. Hon gjorde också bra ifrån sig på spår samt tog snabbt sina utmärkelser på utställning och har flera finalplaceringar.
Sally har haft 3 kullar och det är nu hennes dotter "Sassa" Merry One's Natural Beauty som får ta över efter mamma. Sally berättar mer om sig själv på sin egen sida.

Klicka på bilden om du vill se den i större format


Back