Hur är det att leva med en welsh springer?
Vi känner att det bästa sättet att beskriva livet med en welsh är, att dela med oss av svaren på de vanligaste frågorna om rasen som vi brukar få. Efter dessa frågor och svar skall vi försöka ge er en idé om denna vita och röda karaktär från Wales.

1. Frågor och svar
- Gillar den att vara där ni är?
- Knähund?...ja, det är klart!
- Är welshen en enmanshund?
- Behöver den mycket motion?
- Men när jag ligger sjuk då...?
- Hur är temperamentet?
- Är det mycket jobb med pälsen?
- En tik eller en hane?
- Det är ju en fågelhund - vad innebär det?
En welsh lär sig äta frukost
2. En kort beskrivning av en welsh
- Klok - lättlärd - mångsidig
- Mjuk och go
- Busig och rolig

3. En blöt historia - Toy trivs som fisken i vattnet

Frågor och svar

Gillar den att vara där ni är?
Ja, det är verkligen en ras som vill vara nära dig, till och med när du går in i ett litet rum (..du vad jag menar?..) Den följer dig överallt om den bara får. Om du springer uppför trapporna 20 gånger en dag, städar huset eller något. Din welsh är dig i hälarna, varje steg, var så säker. Gillar du inte att ha en levande skugga, ja då är inte welshen något för dig.
Knähund?
Knähund?...ja, det är klart!

Om den sitter i ditt knä och får "gull" och du slutar "gulla" innan din welsh tycker att den fått "dagens portion" så kommer du att få en vänlig men bestämd tillsägning med tassen på din arm. Så försök inte att "fuska" här, för det går inte.

Är welshen en enmanshund?
Nej, den älskar hela familjen mer än du kan ana. Den tycker det är toppen att var i centrum, t ex när barnen leker eller att bli beundrad av vänner och bekanta. Den vill gärna visa upp sin senaste leksak för alla som kommer och hälsar på.
Men den kan välja ut en person i familjen som sin alldeles speciella ledare som den då tyr sig till lite extra. Detta är oftast den person som tränar hunden mest eller den som t ex jagar med den.
Men saknas någon i familjen så ligger den oftast och väntar och är inte riktigt nöjd förrän alla är hemma, då kan den äntligen koppla av.

Behöver den mycket motion?En härlig kompis i skogen
Welshen ställer upp på det mesta som du hittar på. Den älskar att springa runt på fälten och ta del av alla utomhusaktiviteter. Det är en underbar kompis när du är ute och joggar eller på familjens härliga skogspromenad. En welsh är precis som standarden säger, stark, aktiv, byggd för uthållighet och hårt arbete. Naturligtvis gäller ovanstående en vuxen hund. Valpar och unga hundar skall inte motioneras.

Men när jag ligger sjuk då...?
Vissa raser kanske "klättrar på väggarna" om de inte får komma ut på långa motionspass varje dag, men inte welshen. Om du t ex pga sjukdom inte kan motionera den som du brukar, så ligger den gärna hos dig och är sjuk den också. Den älskar ju som sagt att vara nära. Den måste förstås ut och "gå på toa".
Welshen är väldigt flexibel och ändrar sig bra efter era vanor i familjen.

Hur är temperamentet?
Merry One's - som betyder "de glada" är också en bra beskrivning på welshens sätt att vara. Svansen slutar aldrig vifta. Welshen är sällan eller aldrig sur och grinig och den förlåter dig alltid dina tokiga misstag i uppfostran och träning. Ja, det är klart om du låter den stanna hemma en kväll och själv går du på bio, så kan den tala om för dig att du borde haft bättre vett och stannat hemma och tittat på TV i stället (med ena handen gosandes på welshens mage)Pussvarning!

Pussvarning!! Du kan ibland råka i problem eftersom welshen oftast är så otroligt livsglad och älskar allt och alla. Den kan utan vidare tanke pussa dig sönder och samman och inte bara dig, det är det som är det lilla problemet... Den vill fram till alla som kommer gåendes och kanske är det faster Anna med sin nya vita kappa... kanske hade hon tänkt använda den någon dag till... utan tvätt emellan. Men, som sagt, det är smällar man får ta.

Är det mycket jobb med pälsen?
Inte egentligen. De kan komma tillbaka hem efter en långpromenad och vara riktigt smutsiga. Om den då kan stanna ute en stund till så pälsen kan torka, då blåser smutsen ur pälsen. Den behöver lite genomkamning då och då, speciellt öron och bakom öronen där det gärna kan bli tovor om man inte trimmar (klipper) hunden regelbundet. Själva trimningen är inte speciellt svår, det kan man lära sig med lite träning och hjälp från uppfödaren. Du kan få en hel del hjälp på vårt avsnitt om trimning under rubriken, Tips och råd.

En tik eller en hane?
Om ni redan har en hund - skaffa samma kön! Det är alldeles för mycket besvär att ha olika.
Om du har en massa handhundar i ditt grannskap, skaffa en hane och detsamma gäller förstås tikarna. Det brukar vara det enklaste. Om det finns många av båda sorter kanske följande kan vara till vägledning:
Det är ingen större skillnad på hane och tik i denna ras, dvs. den har inte vad man brukar kalla så stark könsprägel som många andra raser. Om man betänker t ex stora brukshundar eller lite vassare terrier, där en tik verkligen kan vara att föredra om man inte är så van.

En welshhane är oftast minst lika go och härlig i sättet som en tik. Den är också lite jämnare i humöret då löpning och ev skendräktighet (alla hormonsvängningar) inte förekommer hon hanen. Dessutom så hårar de mindre eftersom tikarna brukar fälla ur pälsen rejält efter löpningen och det tar många månader att få den tillbaka i fin pälskondition.

Vad gäller storleken så kan faktiskt hanen vara mindre än tiken, men det är inte det vanligaste. Dock är den oftast inte speciellt mycket större eller kraftigare. En del brukar säga att en hane "skall ju stanna vid varje lyktstolpe", men det bestämmer du! Den kan få "kissa av sig" några gånger men är det sedan så att du t ex löptränar eller cyklar med den så behöver den alls inte stanna för att lyfta på benet så fort den ser ett träd. Snart lär den sig att om ni gör något speciellt så måste den göra ifrån sig ganska snabbt.

Tiken har sitt första löp vid ca 8-12 månaders ålder och löper sedan hela livet med ca 7-10 månaders mellanrum. Tiken blöder i ca 3 veckor men bör passas nog i ca 4 veckor så att ingen hanhund passar på att komma på en "date". En del säger att tiken kan vara lättare att få att stanna på tomten, men vi har inte märkt någon skillnad. Ett staket runt tomten rekommenderar vi till alla som skaffar hund.

Det är ju en fågelhund - vad innebär det?En fågelhund?
Många frågar vad det betyder att welshen är en jakthund - en fågelhund - kommer den att springa och jaga så fort vi släpper den lös?
Nej, snarare tvärtom! En spaniel skall i sitt jaktarbete söka reda på och stöta upp vilt inom bössans räckvidd, vilket betyder att den måste vara ganska nära sin förare och absolut inte längre än ca 20-30 meter. Den skall samarbeta med dig och vara lyhörd för dina signaler. Därför så har man väldigt stor nytta av dessa mer eller mindre medfödda egenskaper även om man aldrig kommer att jag med sin welsh. Den har alltså en inbyggd vilja och följsamhet som du skall ta till vara i all träning.
En liten varning är dock att om det kommer en hare eller katt springande så kan den sätta efter en liten bit så ha aldrig din hund lös i närheten av trafikerade vägar. Men om du tränar din hund på ett bra sätt så bör du kunna stoppa den. Ju mer man har sin hund lös (helst varje dag) desto lydigare hund får du eftersom en hund som nästan alltid går kopplad ofta tar chansen när den väl kommer lös.

En kort beskrivning av en welsh

Klok - lättlärd - mångsidig
Dessa tre karaktärsdrag är väl helt underbara om du vill arbeta med din hund? T ex kanske du vill syssla med lydnad, agility, spårning eller jakt. Den är mycket lättlärd och det gäller att dra nytta av detta. Men frestas för den skull inte att gå för fort fram då kan den bli helt förvirrad. Det är lätt att ställa för höga krav på en smart hund.

Welshen har en önskan att vara till lags, men den har också en liten egen vilja. Den kanske bara vill göra sin lilla grej först....innan den kommer tillbaka till dig. Welshen lär sig snabbt och vill därför ha stor variation i träningen, inte gå och nöta samma sak halvtimmesvis eller släng en apport 20 gånger. Det är stor konst att träna en welsh väl. Den tycker om att ha roligt under träning - och det gör nog du också.
Mjuk och go
Mjuk och go
Du kan inte önska dig en mysigare hund den är mycket älskvärd och omtänksam. Den älskar hela familjen, men kan välja ut en favorit. Barn eller vuxna det spelar ingen roll, till och med katten kan få sig en slick då och då. Men låt aldrig barnen ha hunden som någon leksak, visa stor respekt för din hund, det är den värd. Hunden skall aldrig störas när den går undan och vill vara ifred för att äta eller sova.

Busig och rolig
Vi avråder bestämt från en welsh om du inte har en stor portion humor. Det går inte en dag utan att den får dig att skratta. Oftast blir den en stor personlighet tidigt i åldern och det blir bara "värre" med åren. Om de hittar på bus (och det gör de, vi lovar) så gör de alltid detta med "glimten i ögat" och ett leende på läpparna.

Den lille trädgårdsmästaren.
Den lille trädgårdsmästaren. Som t ex när du har planterat dina härliga vårlökar och går in och tar en kort fikapaus så kanske din lilla "assistent" har en annan åsikt om var de skall grävas ner...

Ett  yrke som passar welshen är sopsorterare
Ett "yrke" som passar welshen bra är sopsorterare med återvinning som specialité, som ni ser på bilden. T.v

 

Vill du se bilderna i större format klicka på dem!


Back