Inledning
Den erfarna hundägaren känner till det mesta om hur man sköter och fostrar sin valp. Men för dig som aldrig har haft hund kanske några av dessa råd kan
vara bra. Likaså om du tänker skaffa hund så kan du här få en uppfattning om det arbete och ansvar det innebär att vara hundägare.
Detta är delar av den skriftliga information vi lämnar våra valpköpare och ska ses som ett komplement till all muntlig information vi lämnar då vi träffas
före och i samband med hämtning av valpen. Naturligtvis ska du alltid kontakta din uppfödare när du har frågor.
Vill du se bilderna i större format klicka på
den!
Till innehållsförteckningen
När valpen kommer hem vid 8 veckor, ska den äta fyra gånger per dag och efter någon eller några månader kan man dra ner till tre mål per dag för att vid ca två års ålder ge två mål per dag.
Det mål som valpen är minst intresserad av passar bra att man drar in på. Om valpen har dålig aptit på morgonen så kan helfodret bytas ut mot t ex välling och äggröra, vilket den oftast slukar.
Det är viktigt att den får något i sig på morgonen. Annars byter man aldrig ut helfoder mot något annat eftersom alla vitaminer och näringsämnen ingår i helfodret.
Blandning:
Följ informationen som finns på foderpåsen.
Foder:
Helfoder av god kvalitet.(Ej valpfoder, då valper växer för fort. Ca 21-25% protein är lagom
Det är inte säkert att valpen äter upp allt i början. Dra då ner litet på maten. (4 dl per dag kan vara för mycket i början). Det är bra om valpen lär sig att skålen är tom så det inte blir en ful ovana att
hela tiden lämna litet mat. OBS! Öka fodermängden hela tiden när valpen växer. En valp blir sällan för tjock. En unghund på 10-15 månader kan äta 10-15 dl foder och ibland ännu mer (räknat i torrt foder).
Matrester:
kan blandas i ibland men med måtta. Tänk på att valpen då vänjer sig vid extra godis i maten och kanske inte äter om inget blandas i. Äter den dåligt under en tid kan du dock köpa t ex PAL burkmat och blanda i några matskedar
för smakens skull. Övriga saker som kan blandas i maten är t ex äggula (några gånger i veckan) och NP vetegroddsolja (varje dag). Köp inga extra vitaminer eller kalk
eftersom det redan finns i helfodret.
Förbjudet!
Starka kryddor, ben från fläskkött, fågel eller fisk. Ett rejält kokt märgben kan dock vara bra att gnaga på ibland.
Friskt vatten
ska alltid finnas tillgängligt för valpen oavsett var man befinner sig, hemma eller på semester. Ha för vana att alltid se till att valpens vattenskål och en flaska kallt vatten finns med under resan.
Till innehållsförteckningen
En bra uppmuntran vid inlärning men växla mellan godis och enbart beröm. Se till att du får kontakt med valpen (vid t ex inkallning) så att den inte bara rycker till sig godisbiten och sticker igen.
Låt den sätta sig och lugna ner sig samtidigt som du pratar och berömmer den. Se till att få ögonkontakt först. Sedan kan den få springa iväg igen. Ett bra godis är FROLIC-ringar vilka delas i fyra bitar (hela ringar är för stora för valpen och för
många kan dessutom göra att den blir lös i magen). Ge inte hundchoklad.
Hudben är mycket bra för valpen att tugga på speciellt vid tandömsningen då tuggbehovet är stort. Köp pinnar eller hopvikta ben, helst inte de som har knutar i varje ände som kan lossna.
Till innehållsförteckningen
Valpen är vaccinerad vid 8 veckors ålder. Därefter ska man vaccinera mot valpsjuka vid 12 veckor, vid fyllda 1 år och därefter vart 4:e år (om inga andra rekommendationer kommer att gälla).
Mot parvovirus vaccineras vid 12 veckor (tillsammans med valpsjuka) och därefter så som er veterinär rekommenderar, vanligtvis vid 16 och 20 veckor och därefter varje år.
Vid leverans är valparna avmaskade 3 gånger (vid 3, 5 och 7 veckors ålder). Vid 11 veckor bör man avmaska med t ex Banminth (finns på apoteket) och sedan 1-2 gånger per år. Det kan vara klokt att avmaska efter sommaren
då hunden har varit ute i skog och mark och säkerligen stoppat i sig både ett och annat.
Till innehållsförteckningen
Bilresa

Låt valpen sitta i knät på en vuxen person i början och åk litet kortare sträckor så den vänjer sig. Om valpen visar tendens till att vara bilsjuk finns många goda råd i Apotekets bok om hälsoråd för hund.
Låt inte valpen sitta och vänta i bilen för länge när du t ex är och handlar. Korta stunder går mycket bra men inte vid solsken och inte kalla vinterdagar. Bind aldrig fast hunden i bilen. Det har hänt att folk har glömt bort sig och åkt iväg med hunden fastbunden utanför bilen...
En hund kan inte svettas på samma sätt som vi människor och tål därför inte värme så bra. Lämna aldrig hunden i bilen soliga och/eller varma dagar. Den får lätt värmeslag och kan faktiskt dö. En liten springa på sidorutan hjälper inte!. Lämna hellre hunden hemma.
Till innehållsförteckningen
Låt gärna valpen/hunden vara med vid bad men titta till den ordentligt. Tvinga den inte i vattnet utan låt den pröva i sin egen takt. Flera utmärkta simmare och apportörer har varit riktiga badkrukor som unga och
behövt flera år på sig. Det viktigaste är att hunden får en bra inställning till vatten. Om hunden ska med ut i en båt är det lika viktigt med flyväst för den som för alla andra ombord.
Glöm inte att låta den komma iland och rasta sig, flera gånger om dagen.
Till innehållsförteckningen
Kamma igenom pälsen med kam eller karda några gånger i veckan. Bada hela hunden med schampo endast då den är genomsmutsig. Använd ett milt hundschampo och var mycket noga med att skölja ur allt schampo. Var speciellt noga
i "armhålan" och ljumskarna. Akta ögon och öron.
Frottera hela hunden med badhandduk mycket noga så den känns så torr som möjligt. Om det är kallt ute, låt den torka ordentligt innan du släpper ut den. Angående trimmning se speciellt kapitel.
Torka ur öronen noga efter badet. Linda litet hushållspapper runt pekfingret och för försiktigt ner det nästan till botten på örongången och vrid sakta runt. Eventuellt kan man använda tops i de yttre örongångarna.
På detta sätt kan du också kolla att örat är friskt. Det kan vara lite brunt i örat utan att det är något farligt. Börjar däremot hunden att klia sig i örat och skaka huvudet ofta är det viktigt att kolla så
det inte är en svampinfektion på gång. Ett bra och effektivt alternativ till antibiotika är "Öron-rens" som finns i välsorterade hundbutiker och är lätt att använda. Blir det inte bättre efter någon veckas behandling med "Öron-rens" kontakta veterinär. Låt inte hunden gå och dra med öronbesvär utan ta hand om detta direkt annars kan det bli kroniska problem.
Till innehållsförteckningen
De första sylvassa tänderna ramlar tack och lov bort efter ca 5 månader och ersätts med mjukare och "snällare" permanenta tänder. Dessa bör skötas om genom att borsta dem med en mjuk tandborste och vatten då och då.
Om hunden fär tandsten måste den tas bort, och då eventuellt hos veterinär. Tandborstningen förhindrar till viss del tandsten och resulterar i att du får fräscha pussar.
Angående kloklippning se speciellt kapitel om trimning.
Till innehållsförteckningen
En valp och en växande unghund (såväl som en vuxen förstås) behöver kunna gå undan och få sova i fred utan att bli störd. För en växande valp är detta livsviktigt för en normal utveckling. En valp som ideligen väcks ur sin
sömn blir stressad och orolig. Håll barnen ifrån valpens sovplats, var den än har valt att lägga sig.
Till innehållsförteckningen
Valpen ska de första månaderna endast leka på gräsmattan hemma i trädgården och eventuellt tas med till skogen eller staden för miljöbyte och socialträning. Är det långt får man ta med den i bilen. För en liten valp är 200 meter ganska långt och även om den
verkar pigg så orkar inte skelettet med den påfrestning som det blir vid promenader.
När valpen blivit ca 4 månader kan man ta den på kortare rundor i området där ni bor. Ta den gärna till skogen på hösten om ni t ex plockar svamp så kan den vara med och leka. Den blir då lättare skogsvan. Kalla in den med jämna mellanrum och ge godis och beröm.
Låt inte valpen dra iväg utom synhåll.
Riktiga promenader kan man börja så smått med när valpen är ca 7 månader. Men inte heller då bör det vara för ensidigt tempo eller för långt. Hunden rör sig vettigast om den får vara lös, vilket den bör få möjlighet att vara varje dag.
Släpp dock aldrig hunden lös nära trafikerade vägar!!
Till innehållsförteckningen
Cykla inte med hunden före ett års ålder. Då är det lämpligt att försiktigt börja cykla med den. Den ska helst trava
lugnt vid sidan. Kräv absolut lydnad vid cykeln, för din egen och hundens säkerhet. Den ska springa på cykelns högra sida. Låt den inte få göra
utfall mot mötande hundar eller stanna och nosa under cykelturen. När den lärt sig detta kan du känna dig säker och hunden ser detta som ren motion. Rasta hunden kort innan du börjar cykelturen. Ta korta pass till en början.
Cykla aldrig med hunden lös!!
Till innehållsförteckningen
Låt valpen komma till dig när den vill leka och låt inte barnen "spela upp" den för mycket inomhus. Är det lugn och ro kring valpen inomhus, får man oftast en lugn och harmonisk hund som inte ska stressa och busa hela tiden. Låt aldrig barnen bära omkring på valpen.
De kan sitta och hålla i valpen istället. Det är väldigt lätt att valpen rycker till och ramlar i golvet med svåra skador som följd.
Att spela upp valpen och tro att den ska bli trött och sova får oftast motsatt effekt. Låt valpen sysselsätta sig själv ibland med någon leksak, tuggben eller liknande. Den behöver inte aktiveras hela tiden.
Se till att valpen har några saker att leka med, t ex en socka med en knut på, tennisboll, en
pipleksaker. Det finns t ex pipleksaker i mjuk men kraftig och hållbar plast som inte går sönder så lätt.
Nallar och mjuka djur brukar vara mysigt, men plocka bort hårda ögon och plastnosar först. Se till att barnens rum är stängt om de leker med lego eller liknande saker som valpen kan äta upp. Det är lätt
att uppätna saker fastnar i tarmen vilket kan leda till operation.
Uppmuntra valpen om den bär på något eftersom det är en stötande och apporterande fågelhund och det ligger i dess natur att bära och hämta saker.
Till innehållsförteckningen
Det största problemet brukar vara hur man ska lära valpen att vara ensam. Gör ingen stor affär av detta. Valpen måste få bli lugn och trygg i sitt nya hem först, men
börja att lämna valpen själv redan efter några dagar.
Gå ut med soporna, hämta in posten, åk och handla i närbutiken osv. Den ska uppfatta att, i detta hus kommer och går husse och matte och det är helt naturligt. Utöka dessa stunder hela tiden för att
till slut omfatta den tid hunden dagligen ska vara ensam. Max 6 timmar per dag. Heltidsarbetande bör ej skaffa hund.
Glöm inte att även helger och semestrar ska omfattas av "lämna själv tid". Det kan bli stora problem för en valp eller unghund som varit med familjen varje dag under semestern
att när hösten kommer plötsligt lämnas själv igen.
Många gånger känner sig valpen tryggare om den får vara på en begränsad yta när den lämnas själv, t ex hallen eller köket. Stäng däremot aldrig in valpen i något utrymme den aldrig
brukar vara i, då bäddar man för otrygghet.
Låt den alltid ha sina leksaker och sin sängplats tillsammans med friskt vatten och kanske ett tuggben när den lämnas själv, då har den något att sysselsätta sig med och kan sova om den vill.
Till innehållsförteckningen
Så fort valpen ätit, sovit eller lekt brukar den kissa. Ta ut den direkt efter dessa tillfällen så brukar den göra ifrån sig. Beröm lugnt precis när den kissar eller bajsar så den förstår
att du är nöjd. Ta den gärna till samma ställe i trädgården eller er promenadstig eftersom ett nytt ställe varje gång är så intressant att den kan glömma bort sitt ärende.
Lägg i början ut några dagstidningar på några olika ställen t ex i köket och vid ytterdörren i hallen. Den kommer att söka sig till tidningen om du inte upptäcker i tid att den vill gå ut. Tryck aldrig ner nosen i kisset
som man gjorde förr, det är elakt!. Valpen fattar snabbt vad du förväntar dig av den om du gör rätt. Den kommer nog inte att vara 100% säker inomhus för 4-6 månaders ålder, men det hänger mycket på dig själv.
Till innehållsförteckningen
Att skriva här om uppfostran kräver för mycket utrymme och eftersom det finns en hel del skrivet redan
rekommenderar vi några bra böcker nedan och ger bara några korta tips. -
Sätt gränserna tydligt när valpen är liten. Förvissa dig om att valpen verkligen har förstått vad du vill att den ska göra innan du börjar ställa krav. Kom ihåg att en valp är en valp,
den glömmer lätt och du får vara beredd på att "börja om från början...
- Kolla vilket temperament din valp har. Är den litet tuffare "håller den att ta i" och du kanske måste höja rösten litet extra då den ska fostras.
Är den av mjukare karaktär, vilket är typiskt för en spaniel, så kan det oftast räcka med att vara mycket konsekvent och bestämd och den brukar lyda bra med enkel röstförändring.
- Har ni ingen inhägnad på tomten så räkna inte med att valpen kan räkna ut var tomtgränsen går. Du måste vara med och visa den. När valpen går över på "förbjudet område" så tar du den vänligt
men bestämt över till tillåtet område och berömmer den där. Det ska alltså vara obehagligt att vara på fel ställe och
mycket trevligt att vara på rätt ställe.
Du kommer dock att få visa många gånger innan den förstår, men ge inte upp. Du kan inte lita på din hund till 100%. Den kan vid frestelse ändå lämna tomten
(löptikar, vilt mm). Det bästa är alltså att
inhägna hela eller delar av tomten.
Till innehållsförteckningen
Svenska böcker
Följande fyra böcker är speciellt bra för nybörjaren
Hundvalpens lära för livet - Cecilia Holmstedt - Spectra AB, ISBN 91-7136-284-3
Hundskolans valpbok - Barbro Börjesson, Erik Wilsson - Statens Hundskola, Sollefteå, tel 0620-12100
Hundskolans lydnadsbok - Barbro Börjesson, Erik Wilsson - Statens Hundskola, Sollefteå, tel 0620-12100
Apotekets hälsoråd för hund - finns på apoteket
Spaniel och retriever - Göran Hermelin - ICA Förlaget, ISBN 91-534-0526-9
Fågelhundar, dressyr och jakt - Sten Christoffersson - ICA Förlaget, ISBN 91-534-1308-3
Engelska böcker
"The Welsh springer spaniel" skriven av Mrs Anne
Walton, kennel Hillpark, England. The Essential Welsh Springer Spaniel - John Philips - ISBN 0951023705
The Welsh Springer Spaniel Club Book of Champions 1902-1992 - utgiven av Welsh Springer Spanielklubben i England
The Welsh Springer Spaniel - William Pferd III - ISBN 0-498-01846-6
Till innehållsförteckningen
Back
|